Äventyret

Köttrymdimperiet slår tillbaka

Tänk om butiksinnehavare kunde mäta besöken i butiken på samma sätt som Google Analytics fungerar för e-handlare. Ett sorts grafiskt mätverktyg för köttrymden. Nu går det!

Eftersom de flesta mobilanvändare ständigt har wifi påslaget så är det möjligt att mäta närvaron – hur länge folk stannar, var de stannar och så vidare – i exempelvis en butiksmiljö. Det här skulle kunna ersätta en stor del av det arbete som detaljhandeln lägger på att manuellt kartlägga hur kunder rör sig i butiken. Dessutom öppnar det upp enorma möjligheter för kundinteraktion och exempelvis A/B-testning av butiksmiljöer. Att kunna koppla ihop en kundklubb i mobilen med kundens närvaro i den fysiska butiken vore väl spännande?

De senaste åren har det blivit allt tydligare att den traditionella detaljhandeln är under stor press från e-handeln. En del av denna press beror helt enkelt på att e-handeln har utvecklat bättre metoder och strukturer att driva sin verksamhet på.

Precis som vanligt innebär varje ny marknadsplats att det växer fram nya aktörer och nya vinnare på denna. Några traditionella aktörer slås ut medan några stora jättar använder sin tyngd och stora kassa för att överleva. Ibland genom uppköp av nya aktörer, ibland genom att genomföra nödvändig förändring i sin infrastruktur, organisation och sättet de arbetar. Det kostar på, men är alltid värt det. Nu är det kanske dags för de traditionella handelsjättarna att ta revansch på uppstickarna från e-handeln? Ett slags “Köttrymdimperiet slår tillbaka”. Genom att införliva de metoder och verktyg som e-handeln har gjort till sina och förändra sin organisation (genom att anställa folk som kan e-handelsmetodik) kan de som gör rätt, vinna mycket.

Vi lever i en värld som ständigt förnyas. Som affärsutvecklare är det extremt viktigt att förstå alla spektra av det. Hur ställer sig användarna till övervakning (även) av deras närvaro i det fysiska rummet? Hur bygger vi nya affärsmodeller på den kunskap vi får genom de nya möjligheterna? Hur får vi ledningsgrupperna att fatta att det här är verksamhetskritiskt? Var börjar vi? När börjar vi?

Mjukvaruföretaget Euclid har tagit fram en film på temat:

Så – tekniken finns – men affärmodellerna som tekniken ger möjlighet till är underutvecklade. Jag tänker mig att ett spännande pilotprojekt för stora retailkedjor som H&M, IKEA eller Coop (eller varför inte en av alla dessa gallerior) skulle vara att koppla upp en butik och börja samla in data. Det kostar inte mycket pengar, men möjligheterna är svindlande. I samma vända kan de ju passa på att bjuda sina kunder på gratis wifi-uppkoppling. Och shoppinghjälp i mobilen. Och en massa annat.

Dessutom gäller det här inte bara inne i butiken. Med wifi går det också mäta vilka som går förbi utanför en lokal (eftersom wifi ”sniffar” även några meter utanför lokalen), hur många som passerar vid vilken tidpunkt, vilka dagar i veckan som har mest tryck och så vidare. Vad skulle denna information vara värd för fastighetsägare och mäklare? Det öppnar upp för en helt annan prissättning på kommersiella lokaler.

Att det som tidigare kallades “digitalt” numera är den del av det som tidigare kallades “fysiskt” framstår som uppenbart. Som användare reflekterar vi knappt över det längre. Som anställda, i organisationer som brottas med att anpassa sig till den nya verkligheten, har vi mycket att göra.

Köttrymdens gamla imperium är redo att slå tillbaka mot e-handelsrebellerna. Vilken sida du än står på: må kraften vara med dig, padawan.

aktivbo_logo_square
AktivBo ger bostads- och fastighetsföretag underlag för verksamhetsstyrning i syfte att skapa ett bättre boende, en bättre arbetsplats och nöjdare ägare. Äventyret är AktivBos partner för digital tjänstedesign för den svenska och tyska marknaden. www.aktivbo.com
almega1
Almega är tjänsteföretagens organisation och den största grupperingen inom Svenskt Näringsliv. Äventyret är Almegas strategiska partner för digital innovation, kommunikation och tjänstedesign. www.almega.se
boob
Boob skapar hållbara gravid- och amningsplagg för mödrar världen över. Äventyret är Boobs partner för koncept och design av digitala tjänster. Vi har tillsammans tagit fram en e-handelssajten www.boobdesign.com.
chef_logo1
Chef gör nordens största ledarskapstidning och driver ett antal framgångsrika digitala medieaffärer. Äventyret är Chefs digitala partner sedan 2016. www.chef.se
kommunalrapport-640x336
Kommunal Rapport AS är ett norskt förlag, som helägs av KS (tidigare Kommunenes Sentralforbund). Målgrupperna för Kommunal Rapports journalistiska produkter är främst politiker och förvaltning i kommunal sektor. Äventyret är Kommunal Rapports tjänstedesignpartner för nya digitala affärer. www.kommunal-rapport.no | www.kommunebarometeret.no
lrf1
LRF Media är landsbygdens och det gröna näringslivets mediehus. Äventyret hjälper LRF Media att utveckla sin affär och har bland annat tagit fram strategi, koncept och design för ett antal digitala satsningar från 2015 och framåt. www.lrfmedia.se | www.land.se | www.landlantbruk.se | www.landskogsbruk.se
onepix-2
Onepix är Skandinaviens mest populära kliniska bildhanteringssystem och används idag i över 7 000 behandlingsrum runtom i Skandinavien. Äventyret tog under 2016 fram interaktions- och gränssnittsdesign (samt ny grafisk profil) för den nya versionen av Onepix. www.onepix.se
qvalia2x
Qvalia hjälper sina kunder att optimera sina finansiella flöden. Äventyret är Qvalias globala partner för tjänstedesign och tillsammans bygger vi digitala produkter och tjänster som helt förändrar företagens ekonomifunktioner och -processer. www.qvalia.com | www.qvaliainvoices.com
sami
SAMI är en ekonomisk förening (utan vinstintresse) som företräder utövarna som spelar och sjunger på inspelade verk. Medlemmar är artister och musiker. Kunder är företag och verksamheter som spelar deras musik. Äventyret har arbetat med tjänstedesign för SAMI sedan 2016. www.sami.se
samsung
Samsung är (bland annat) världsledande på konsumenthårdvara för mobiltelefoni. Genom Äventyrets partner 360Cities har vi åt Samsung tagit fram koncept och design för 360Stories, en app som tillåter fotografer att skapa berättelser av sina panoramor med hjälp av kommentatorspår. 360Stories är tillgänglig på hemskärmen i Samsung Gear VR. www.samsung.com
si
Svenska institutet är en statlig myndighet med uppgift att sprida kunskap om Sverige i utlandet och att svara för utbyte med andra länder inom kultur, utbildning, forskning och samhällsliv. Äventyret är Svenska Institutets innovations- och tjänstedesignpartner. www.si.se
sunfleet
Sunfleet är Volvos bilpoolstjänst i Sverige. Äventyret har tagit fram ett antal generationer digitala prototyper åt Sunfleet för en effektivare bokning och bättre användarupplevelse. www.sunfleet.com
txcn-logo
Telenor Connexion designar, utvecklar och driftar affärslösningar för uppkopplade produkter och tjänster. Äventyret är Telenor Connexions globala partner för digital kommunikation. www.telenorconnexion.com
tis_logo
Tourism in Skåne (TiS) är Skånes officiella marknads- och utvecklingsbolag. Äventyret arbetade under 2015-2016 med digitaliseringsstrategier tillsammans med TiS. www.tourisminskane.com
ukk_logo
Uppsala Konsert & Kongress (UKK) är ett kulturhus i Uppsala. Äventyret är UKK:s digitala partner sedan 2016. www.ukk.se
visitsweden
VisitSweden är ett kommunikationsföretag som arbetar med att marknadsföra varumärket Sverige och svenska destinationer och upplevelser internationellt. Äventyret har ett strategi och konceptutvecklingsuppdrag åt VisitSweden rörande trendspaning och omvärldsbevakning med fokus på innovation- och affärsutveckling. www.visitsweden.com